Förstärkta åtgärder för företagare med anledning av coronaviruset

Brand background blur

Coronapandemin fortsätter att orsaka förändringar och utmaningar i samhället, men tillsammans kämpar vi för att klara dem. Här har vi samlat några av de förstärkta åtgärder som gäller för företagare med anledning av coronaviruset covid-19.

Under förra året tog regeringen fram olika stödpaket och åtgärder för att underlätta för företag vars verksamhet drabbats till följd av coronapandemin. I och med att situationen är fortsatt kritisk, har man förlängt vissa åtgärder eller tagit fram nya. Vår skatte- och affärsjurist Nathalie Boquist sammanfattar här några av de förstärkta åtgärder som gäller just nu:

  • Utökade anstånd med skattebetalningar

Nu har du som företagare utökade möjligheter att skjuta upp betalningen av skatter och avgifter som du redan har redovisat. Har du tidigare begärt anstånd med skatter och avgifter finns möjlighet till förlängning av ytterligare ett år. Det finns även möjlighet att ansöka om ytterligare perioder. Det är möjligt att få anstånd med upp till sex lämnade redovisningsperioder för arbetsgivaravgifter samt sex redovisningsperioder för moms som du redovisar månadsvis. Om du redovisar moms kvartalsvis kan du ansöka om två redovisningsperioder och om du redovisar moms årsvis kan du söka anstånd för en redovisningsperiod.

  • Sänkta arbetsgivaravgifter för unga

För ersättningar som betalats ut efter den 31 december 2020 till unga mellan 18-23 år finns möjlighet att ta del av nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Arbetsgivaravgifterna har tillfälligt sänkts till 19,73 % på belopp upp till 25 000 kr per månad och gäller till och med den 31 mars 2023. Ni tar del av nedsättningen genom att redovisa dessa i arbetsgivardeklarationen för januari 2021 och framåt. Har ni redan lämnat in arbetsgivardeklarationen för januari 2021 finns en möjlighet att begära omprövning hos Skatteverket för att få ta del av nedsättningen.

  • Företag har möjlighet att ansöka om omställningsstöd till följd av corona

Omställningsstödet går att söka för stödperioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 samt januari-februari 2021. För att få ta del av omställningsstödet ska företaget ha tappat mer än 40 % av omsättningen jämfört med samma perioder 2019 gällande stödperioderna augusti-oktober 2020. För stödperioderna nov-dec 2020 & jan-feb 2021 ska företaget ha tappat omsättning med minst 30 % jämfört med samma perioder 2019. De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina så kallade icke-täckta fasta kostnader. Ansökan kommer inom kort att öppna upp på Skatteverkets hemsida.

  • Möjligheten till korttidsarbete förlängs till juni 2021

Permitteringsnivåerna är 20, 40 eller 60 procent. Under januari, februari och mars finns också möjlighet att söka stöd för korttidsarbete upp till 80 procent av arbetstiden. Från december 2020 till och med mars 2021 står staten för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen och från april till och med juni 2021 står staten för 50 procent av kostnaden. Lönetaket för permitteringsstödet är om 44 000 kronor i månaden. Ansökan kommer inom kort att öppna upp på Tillväxtverkets hemsida.

Om ni har några frågor med anledning av de förstärkta åtgärderna eller behöver hjälp med ansökningarna hjälper vi på Greenstep gärna er med det. Tveka inte att höra av er!