Skål för juletiden!

Greenstepin toimipisteet 522 x 357 px

Juletiden är fylld av glädje, värme och härliga traditioner. I den här artikeln har vi samlat de bästa dryckestraditionerna och -tipsen från alla Greenstep-länder! Kanske hittar du en ny favorit?

God mat och dryck är något som hör julen till. Låt oss ta en titt på några traditionella juldrycker från Estland, Finland, Norge, Sverige, Nederländerna och Storbritannien!

Glögg: en favorit för många

Många länder har sin egen version av glögg; en kryddig, uppvärmd vindryck med historiska rötter i den nordiska kulturen och medeltiden. Man kan säga att glögg är den nordiska versionen av glühwein (Tyskland) eller vin chaud (Frankrike), dvs en kryddad, varm vindryck.

I Sverige är glögg framför allt känt som ett kryddat, sötat och uppvärmt rött vin. Glögg är ett stående inslag i den svenska jultraditionen och drycken avnjuts ofta med russin och mandel. Det traditionella sättet att servera glögg är i en liten mugg med handtag, skål!”

I Finland kallas glögg för glögi. Drycken kan avnjutas som den är (varm, förstås!) eller toppad med russin och hackad mandel. Nuförtiden är glögi ofta mycket sötare och mer saftliknande än den traditionella, vinbaserade glöggen. Men det finns naturligtvis många olika variationer för olika smaker!”

Estnisk glögg har en unik karaktär, eftersom den ofta görs på bär eller frukter istället för druvor. Den kallas också glögi. I Estland dricker man också hõõgvein kring jul. Besök julmarknaden på Rådhustorget i Tallinn och smaka själv. Mums!”

I Norge njuter man också av glögg, precis som i de andra nordiska länderna. Där kallas den gløgg. Den populäraste typen av glögg är numera den alkoholfria. Men med det sagt har Aquavit ändå en speciell plats i norrmännens hjärtan som en traditionell festdryck vid julfirandet. Visste du förresten att Aquavit sägs hjälpa matsmältningen när den intas tillsammans med julmat?

Har du hört om holländska Jenever?

I Nederländerna är Jenever (även känd som Genever eller Dutch gin) en traditionell alkoholhaltig dryck med anor från 1500-talet.

Den framställs av enbär och andra botaniska växter och destilleras från maltvin. Det finns två typer av denna festliga dryck: Oude (gammal) Jenever, som är fylligare med en gnutta sötma och Jonge (ung) Jenever, som är lättare och har en mer neutral smak.

    Jenever serveras traditionellt som sådan (kall) i små glas, men kan också kombineras med öl (kallas då ”kopstoot”) eller användas i cocktails. Den har en skyddad geografisk beteckning (PGI), som garanterar att den endast produceras i specifika regioner.

    Äggtoddy är en brittisk klassiker

    I Storbritannien är äggtoddy, eller eggnog, en riktig klassisk festdryck som starkt förknippas med julfirande. Denna mjuka, krämiga dryck är ofta kryddad med muskotnöt. Traditionellt skålar man med äggtoddy under julmiddagen.

    Så, skål för juletiden!

    Dessa festliga drycker värmer inte bara kroppen utan får också människor att samlas och umgås. Så låt oss höja ett glas för våra nära och kära. Skål!