Skattefri julgåva till anställd under 2020

Julklapp

"En extra fin klapp gör dina anställda glada,
på axeln – eller inslagen kan aldrig skada.
Och kanske ska paketet vara extra generöst,
i år är ju beloppstaket mindre rigoröst!"

År 2020 har varit ett väldigt speciellt och på många sätt utmanande år. Nu när året närmar sig sitt slut kanske du som arbetsgivare vill passa på att komma ihåg dina anställda lite extra. Under 2020 finns en möjlighet för arbetsgivare att ge en extra uppmuntran till personalen i form av en skattefri julgåva till ett värde upp till 1 450 kr (inklusive moms) per anställd. Beloppet är alltså mer än tre gånger så högt detta år än tidigare.

Observera följande:

  • Gåvans värde måste vara detsamma för alla anställda och får inte bestå av pengar eller något som lätt kan växlas till pengar.
  • Om någon anställd skulle få en gåva till ett högre pris än övriga anställda blir det överskjutande beloppet skattepliktigt.
  • Du behöver inte göra något speciellt för att få det extra avdraget, momsen är avdragsgill i momsdeklarationen för er som arbetsgivare och gåvorna kan delas ut eller skickas hem till de anställda.

Kontakta gärna mig, Nathalie Boquist (nathalie.boquist@greenstep.com), om du har några frågor rörande detta eller andra skattefrågor.