Varför outsourca löneadministrationen?

Hr Palvelut Mod

En central fråga för många företag är huruvida det lönar sig att sköta lönehanteringen internt eller ta hjälp av en utomstående partner.

Faktum är att alla företag är olika och det är inte alltid enkelt att veta vad som lönar sig för just den egna organisationen. Med hjälp av denna artikel reder vi ut i vilka situationer det lönar sig att fundera på att outsourca lönehanteringen - och vilka som är de främsta fördelarna med att ha en partner som sköter löneadministrationen.

En erfaren lönekonsult besitter spetskompetens

  En fråga man behöver ställa sig när man funderar på att sköta lönehanteringen internt är om man har den kunskap som krävs - nu och i framtiden. En partner inom lön har utbildade och ofta auktoriserade lönekonsulter med stor kunskap inom bland annat semesterlagar, försäkringar, pensioner och myndighetsrapporteringar. De sköter ofta lönehanteringen åt många olika företag och behöver därför hållas uppdaterade om alla de lag- och kollektivavtalsförändringar som sker inom olika branscher. För kundföretaget innebär detta att lönerna sköts högkvalitativt och korrekt, utan att de själva behöver ansvara för att uppdatera kompetensen internt.

  En annan faktor som är bra att fundera på om företagets löneadministration sköts internt av en eller ett fåtal personer, är vad man gör ifall den personen eller de personerna plötsligt slutar eller längre frånvaro blir aktuellt. Att utbilda ny personal kostar både tid och pengar. När en utomstående partner sköter lönehanteringen är kompetensen inte bunden till en eller ett fåtal personer, utan det finns alltid back up till hands, vilket skapar trygghet för företaget.

  Outsourcad lönehantering sparar tid

   En annan sak man som företag behöver fundera på är om man vill lägga tiden på administration av lön/ekonomi eller om man hellre vill fokusera den tiden på utveckling av kärnverksamheten. För tillväxtföretag som vill ha tid att driva verksamheten framåt kan det löna sig att ha en partner som sköter om det administrativa. Förutom att ledningen då har mera tid att sätta på utvecklingen av företagets kärnprocesser, så kan en erfaren och proaktiv lönekonsult även identifiera hur löneprocesserna kan effektiviseras - vilket kan skapa betydliga kostnadsbesparingar för företaget. En utomstående partner har en opartisk syn på processen och kan därmed se utvecklingsmöjligheter som företaget själva inte alltid ser.

   En förutsättning för företagets tillväxt är också att personalen är nöjda. Personalens lön är ett kvitto på utfört arbete och är den inte korrekt kommer det leda till missnöje bland personal och i längden drabbas även företaget. Som utomstående partner ansvarar vi för att lönehanteringen hålls på en hög nivå kvalitativt, medan du som företagare både kan rikta din tid på kärnverksamheten.

   Ett flexibelt system förenklar löneprocesserna

    För att försäkra så felfria och smidiga löneprocesser som möjligt rekommenderar vi att automatisera så stor del av processerna som möjligt. Ju mer som automatiseras, desto mindre chans för mänskliga fel. För detta krävs förstås ett pålitligt och skalbart system samt kompetenta systemanvändare, dvs personer som kan hantera och använda systemet på korrekt sätt. Därför är det väsentligt att fundera på om man är beredd att satsa på införskaffandet av ett bra system, samt om man har den kunskap som krävs för att använda och uppdatera systemet.

    När en partner sköter ert företags lönehantering slipper ni som kund både systemkostnaderna och upprätthållandet av systemet. På Greenstep använder vi det pålitliga systemet Hogia för hantering av våra kunders löner. Som en flexibel partner inom lön ser vi till att skapa anpassade löneprocesser för varje kund och vi sköter om att systemet alltid är uppdaterat med nya, aktuella lagar och avtal. Innan samarbetet inleds går vi förstås även noggrant igenom de system som kunden för tillfället använder och funderar tillsammans om de kunde integreras med lönesystemet för ännu effektivare processer.

    Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer om våra tjänster! Följ oss även på LinkedIn, så hålls du uppdaterad om våra nyheter och lediga jobb.