En Srf-auktoriserad redovisningskonsult – vad innebär det egentligen?

Therese O 2 small

Greenstep Sverige är Srf-auktoriserade inom ekonomi och redovisning med ett flertal auktoriserade konsulter inom både redovisning och lön. En auktorisation är ett värdefullt erkännande för den enskilda konsultens kompetens, men fungerar också som kvalitetsstämpel för kunderna. Men vad innebär en auktorisation egentligen och hur ser auktorisationsprocessen ut?

För att bli Srf-auktoriserad behöver man avklara ett visst antal kriterier inom vissa olika områden. Auktorisationsprocessen inom Srf (tidigare Sveriges redovisningskonsulters förbund) delas in i fem olika delområden som omfattande mäter konsultens kompetens inom ekonomistyrning. Vem som helst kan inte få en auktorisation, utan det kräver både vissa förhandskunskaper, självstudier och flera år av praktisk arbetserfarenhet.

Therese Ohlander är en av de nyaste auktoriserade redovisningskonsulterna på Greenstep och hon fick sin auktorisation tidigare detta år. Hon jobbar sedan 4 år tillbaka som redovisningskonsult på Greensteps kontor i Norrköping där hon bland annat sköter olika kunders månads- och årsbokslut, inkomstdeklarationer samt årsredovisningar. Med en högskoleutbildning i bakfickan samt flera års erfarenhet kundarbete på Greenstep kände Therese att en auktorisation är det naturliga nästa steget i karriären.

- En Srf-auktorisation är ett väldigt konkret karriärsmål och fungerar som ett sorts kvalitetsstämpel i vår bransch. Jag valde att auktorisera mig dels för min egen skull, dels för kundernas, men också för att få ett certifikat som backar att jag kan mitt jobb och jag följer aktuella regler och lagar. Det ger kunderna en signal om trygghet att dom avropar tjänster av en konsult eller en byrå som har rätt kompetens, säger Therese.

Therese Greenstep, auktoriserad redovisningskonsult
Therese poängterar att en auktorisering ger mervärde åt både konsulten själv, företaget och framför allt kunderna.

En auktorisation är inte något som sker över en natt. Även om Therese uppfyllde flera av de teoretiska förhandskraven, valde hon att läsa och tentera alla de fem delområden som ingår i Srf:s auktorisationsprocess. Hela processen tog ganska exakt ett år och hon utförde dem vid sidan av jobbet som redovisningskonsult. Hon uppskattar det stöd hon fick av både chefer och kollegor på Greenstep under processen och värdesätter hur företaget uppmanar och stöttar kontinuerlig kunskapsutveckling och utbildning, utan att pressa eller ställa krav. Att ta del av teorin i utbildningen samtidigt som man jobbar med liknande teman praktiskt är också något som Therese lyfter fram att gav mervärde åt inlärningen:

- Jag skulle säga att det för mig var en förutsättning att läsa utbildningarna samtidigt som jag jobbade. Att gå utbildningarna ena dagen och sedan komma tillbaka till jobbet och direkt få applicera det på våra intressanta kunduppdrag och faktiskt använda kunskaperna i praktiken är verkligen ett jättebra sätt att lära sig, säger Therese.

Man blir aldrig fullärd

Redovisningsbranschen är, precis som samhället i övrigt, i ständig förändring. Det betyder att man som konsult ständigt behöver hållas ajour med nya lagar och regler som uppkommer. Therese berättar att en av de största lärdomarna med auktorisationen därför var att inse att man aldrig kan kunna allt – och att vara bekväm med den tanken. Hon menar att det snarare handlar om att veta var och hur man skall ta reda på det man inte kan, samt att kunna tolka de lag- och regelverk som finns inom branschen.

- Att inte veta hur man läser branschens regelverk eller veta var man skall börja leta gör snabbt jobbet väldigt abstrakt. Det blir lätt en känsla av överväldigande text som är svår att göra någonting med om man känner sig osäker. Så bara det är en otrolig lärdom att kunna använda våra verktyg helt enkelt, samt förstå och kunna tolka dem, konstaterar Therese.

För att behålla sitt certifikat om auktorisation kräver Srf också att deras auktoriserade konsulter kontinuerligt måste uppdatera sin kunskap. Det innebär att kunderna också kan vara säkra på att de, när de anlitar en auktoriserad redovisningskonsult, har tillgång till en person som inte bara avlagt en examen en gång, utan faktiskt håller sig uppdaterad om ändringar som sker inom branschen. Det i sin tur kräver att konsulten haren ständig vilja att förnya och utveckla den egna kompetensen, och det är också något som Therese lyfter fram som den absolut viktigaste egenskapen både innan, under och efter auktorisationen:

- Mitt bästa tips till någon som funderar på att auktorisera sig är att vara nyfiken på kunskapen och hur man faktiskt kan använda den i sitt arbete. Auktorisationsprocessen handlar ju i grund och botten om att kunna kvalitetsstämpla sitt jobb och det är väldigt självuppfyllande att kunna känna sig bekväm i att besitta den kunskapen, avslutar hon.

    Är du vår nästa auktoriserade redovisningskonsult? Vi söker kontinuerligt nya redovisningskonsulter till våra team – kolla in våra lediga jobb och tveka inte att höra av dig om du har frågor om att jobba på Greenstep!