Få djupare förståelse för verksamheten med hjälp av BI

Yhdista Net Suite Power BI

Business Intelligence (BI) förenklar företagets rapportering och gör informationen mer användbar. I denna artikel förklarar vår BI & Analysexpert Douglas Hoover på vilka sätt ett BI-verktyg kan hjälpa företag att utveckla sin verksamhet och varför det lönar sig att satsa på ett modernt BI-verktyg.

När det kommer till finansiell rapportering använder sig många företag ännu idag av färdiga rapporteringsunderlag som finns i de system som används inom företaget. Dessa underlag är ofta väldigt begränsade och gör att rapporterna inom företagets olika affärsområden finns utspridda i många olika system. För att redigera data och lagra informationen på ett ställe tar man då ofta till exempel Excel till hjälp. Excel är förvisso ett fungerande verktyg som klarar av mycket, men i många fall kunde rapporteringen automatiseras med modernare verktyg för att få ännu mer ut av data i rapporterna.

Det är en av orsakerna till att vi på Greenstep startade våra BI & Analystjänster som ett tillägg till våra omfattande tjänster inom redovisning, lön, skatt & affärsjuridik, CFO samt M&A & transaktionstjänster. Våra BI & Analystjänster hjälper våra kunder att smidigt producera, organisera och presentera data från olika delar av verksamheten som stöd för utveckling och beslutsfattande. Vi har också utvecklat vårt eget rapporteringsunderlag; BI Book, för att man enkelt skall kunna samla all data i en enda portal och därmed enklare få en helhetsmässig förståelse för den egna affärsverksamheten som stöd för utveckling och beslutsfattande.

- Allt vi gör när det handlar om analystjänster grundar sig på klarhet och användarvänlighet. BI Book är baserat på Microsofts Power BI-produkt och fungerar som presentationsportal för de rapporter som verktyget automatiskt skapar. Visuellt tydliga rapporter gör att det är enkelt att förstå vilka parametrar som påverkar den egna verksamheten, säger Douglas Hoover, Manager för BI & Analystjänsterna på Greenstep Sverige.

Douglas Hoover är en av de nyaste experterna på Greenstep Sverige och en del av Greensteps unika BI & Analysteam bestående av över 30 IT-kunniga ekonomikonsulter. Douglas har själv över 25-års erfarenhet av olika ekonomifunktioner inom internationella bolag och känner därmed till verksamheten och behoven hos de flesta typer av bolag. På Greenstep hjälper han kunderna att planera och införa olika BI-verktyg så att det svarar på deras specifika behov. Enligt Douglas spelar det ingen roll i vilken bransch eller storlek ett företag är, alla kan ha nytta av BI-verktyg även om det används på olika sätt:

- Alla typer av företag har olika grad av nytta av BI-produkter, och som konsult måste man förstå kundens verksamhet och affärsmodell för att kunna hitta en optimal lösning. Ett mindre företag som kanske drivs av en entreprenör utan ekonomisk bakgrund får genom BI Book enkel tillgång till användarvänlig ekonomisk information, medan större bolag som kan få klarhet i t.ex. kapitalbindningsfrågor genom de avancerade och detaljerade analyser som BI Book skapar, berättar Douglas.

Oavsett vad som är det primära syftet för företaget gör BI Book det enklare att göra en koppling mellan det ekonomiska och affärsverksamheten och därmed göra beslut baserade på fakta.

Koppla alla era system till samma rapporteringsverktyg

En missuppfattning som många kunder har är att BI-rapporteringsverktygen främst används inom redovisningen. Det stämmer förvisso att BI Book kan kopplas till många ekonomisystem och att man med hjälp av BI bland annat kan säkra att ekonomirapporteringen stämmer överens med den löpande bokföringen. Men BI Book är ett mycket mer omfattande verktyg än så och kan enkelt integreras med de flesta ekonomi-, ERP-, CRM-, HR-, konsoliderings- och marknadsföringssystem.

- BI Book är en omfattande informations- och analysplattform som ger kunden information om olika delar av verksamheten. Man kan tänka det som en pärm med flera olika flikar som består av HR-analyser, finansiella analyser, projektledningsanalyser samt analyser från t.ex. marknadsföring och försäljning, förklarar Douglas.

Som Greensteps kund får ni förutom BI Book-rapporteringsunderlaget även alla de Power BI-licenser ni behöver. Vi bygger även ett färdigt datalager, där data från er verksamhet förvaras och ordnas för att säkra en så effektiv rapportering som möjligt. Tveka inte att kontakta Douglas för mer information om våra BI & Analystjänster!