Hur kan NetSuite hjälpa ett globalt företag med utmaningarna inom ekonomistyrning?

Netsuite lv yrityksille

Ett bolag som expanderar globalt och etablerar lokala dotterbolag runtom i världen stöter ofta på vissa typiska utmaningar förr eller senare. Som tur finns det lösningar till dessa utmaningar - och en av dem är det globala ERP-SaaS systemet NetSuite.

Utmaningen med en splittrad ekonomistyrning för ett globalt bolag

En internationell organisations redovisning, ekonomistyrning och affärssystem splittras lätt mellan olika länders lokala praxis och system. Om ett av organisationens dotterbolag väljer sina egna, lokala samarbetspartners kan det lätt bli en enda röra.

Några av de vanligaste utmaningarna för internationaliserande bolag är följande:

1. Komplex administration mellan olika bolag

Om varje lokalt bolag väljer sina egna program och system blir organisationen snabbt ett stort ekonomi- och ERP-pussel. På ledningsnivå blir hanteringen mellan olika lokala bolag komplicerad och tidskrävande.

2. Brist på transparens och insyn på ledningsnivå

De olika bolagen kan ha lösningar som fungerar bra lokalt, men på ledningsnivå saknas det en övergripande bild av hela organisationen. Man måste samla in data från olika system eller be om rapporter från team i olika länder för att skapa en fullständig bild.

3. Brist på information i realtid

Även om en övergripande bild av organisationer i olika länder kan byggas upp, tittar man alltid lite i backspegeln. När man har olika system som inte integrerar med varandra får man förlita sig på rapporter i efterhand.

4. Förändringar i rapporteringen måste genomföras lokalt med olika aktörer

Om man vill göra förändringar i rapporteringen lyckas det inte centralt. Snöbollen sätts i rullning, och varje lokal organisation måste införa förändringarna i enlighet med det system som används.

Detta gör informationsflödet långsamt och försvårar databaserat beslutsfattande - de data du behöver är kanske inte omedelbart tillgängliga.

5. Man har valt det billigaste alternativet och upptäcker dess brister för sent

Ganska ofta stöter vi på en situation där ett företag har valt ekonomitjänster på basen av lägsta pris. När företaget växer och det blir aktuellt att expandera internationellt kan den valda samarbetspartnern inte längre uppfylla kundens behov.

Det är förstås inte omöjligt att byta redovisningspartner senare, och vi hjälper förstås till att göra det. Det är dock lättare om man redan från början gör en ordentlig kartläggning av behov och tjänsternas omfattning - och inte bara fokuserar på (den låga) prislappen.

Så hur undviker man dessa utmaningar när man börjar expandera globalt?

NetSuite är förstahandsvalet för ett internationellt företag

NetSuite är ett mycket populärt globalt affärssystem och är den programvara som vi på Greenstep rekommenderar för internationella företag.

Låt oss snabbt gå igenom vad NetSuite handlar om.

NetSuite i ett nötskal

NetSuite är Oracles molnbaserade affärssystem - eller snarare ett helt ekosystem, inklusive omfattande redovisning, ERP, projekthantering, produktionsledning, rapportering och mycket mer.

NetSuites styrka är dess mångsidighet och skalbarhet. För ett företag som verkar internationellt eller skall expandera utomlands är NetSuites viktigaste fördel dess utmärkta globala täckning. NetSuite finns i över 160 länder, så det finns ingen anledning för ett företag att köpa separat programvara för lokala länder.

Och eftersom det är ett så heltäckande system kan all redovisning, ekonomistyrning och allmän företagsledning hanteras av NetSuite.

Å andra sidan implementeras vanligtvis inte alla möjliga funktioner, utan bara de som är väsentliga för verksamheten. NetSuite kan alltid skräddarsys efter företagets specifika behov. På Greenstep har vi till exempel utvecklat våra egna tjänster för att stödja NetSuite.

De specifika kraven i lokala länder, t.ex. den komplicerade myndighetsrapporteringen, beaktas i implementeringen av NetSuite, men samtidigt har företaget ett enhetligt system och aktuell insyn i situationen för de olika företagen.

Du kan läsa mer om NetSuite här
.

Var hittar man rätt partner för NetSuite-implementering och redovisning?

Till exempel från oss på Greenstep! När ditt företag väljer Greenstep som NetSuite-partner kan vi rekommendera de bästa lösningarna för ditt företag, skräddarsy systemet efter dina behov och även erbjuda långsiktig support för att se till att du får ut mesta möjliga av NetSuite.

Ta reda på varför många företag har valt Greenstep som sin partner för internationell NetSuite-redovisning.

🌍 Och kolla in några av de internationella företag som valt Greenstep som sin NetSuite-partner.

💻 Eller ta en titt på vår internationella NetSuite-support och kontakta oss.