Koncernredovisning - allt du behöver veta

Konsernitilinpaatos 1

Moderbolaget i en koncern måste utöver årsredovisningen även upprätta en koncernredovisning en gång per år. I den här artikeln kan du läsa mer om vad en koncernredovisning är, vad den ska innehålla och vem som måste upprätta en koncernredovisning. Vi går också i genom vanliga utmaningar och hur du löser dem.

Vad är koncernredovisning?

Koncernredovisning är en årsredovisning som används när ett företag har kontroll över andra företag (dotterbolag). Koncernredovisningen ger en samlad bild av hela koncernens ekonomi, vilket innebär att du inte bara tittar på moderbolagets ekonomi, utan även dotterbolagens.

Syftet med en koncernredovisning är alltså att ge en tydlig och samlad bild av hela koncernens ekonomi som de vore en ekonomisk enhet.

    Vilka måste upprätta koncernredovisning?

    Enligt årsredovisningslagen skall alla koncerner, det vi säga bolag som äger eller kontrollerar andra företag, ska upprätta en koncernredovisning, men det finns undantag:

    1. Underkoncerner

      Ett dotterföretag som i sin tur är moderföretag behöver oftast inte upprätta en egen separat koncernredovisning om dess moderföretag upprättar en koncernredovisning som innehåller underkoncernen och alla andra företag som ingår i den övergripande koncernen.

      2. Mindre koncerner

        Moderföretag i mindre koncerner behöver inte upprätta en koncernredovisning. För att en koncern ska klassas som mindre får den inte uppfylla mer än ett av följande kriterier i årsredovisningslagen:

        • Haft fler än 50 anställda i medeltal de två senaste räkenskapsåren
        • Haft mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning de två senaste räkenskapsåren
        • Haft mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning de två senaste räkenskapsåren

        Om moderbolaget eller något av dotterbolagen är ett kreditinstitut, värdepappersbolag eller försäkringsbolag, eller är noterade så räknas koncernen däremot alltid som en större koncern.

        3. Koncerner med dotterbolag utan väsentlig betydelse

          Om varje dotterbolag, både enskilt och sammantaget, inte är av stor betydelse för att ge en korrekt bild av koncernens ekonomiska position och resultat, är det inte nödvändigt för moderbolaget att göra en koncernredovisning. I sådana fall kan moderbolaget istället välja att bara upprätta en vanlig årsredovisning.

          Om ett moderbolag väljer att inte upprätta en koncernredovisning, oavsett undantag, så måste detta anges i en not i årsredovisningen. I årsredovisningen ska då också upplysningar om vinster från transaktioner inom koncernen lämnas.

          Vad ska en koncernredovisning innehålla?

          Följande delar ska finnas med i en koncernredovisning:

          FastställelseintygIntygar att koncernredovisningen är godkänd på årsstämman.
          FörvaltningsberättelseRedogör moderbolagets utveckling, ställning och resultat, samt beskriver de viktigaste händelserna under räkenskapsåret.
          ResultaträkningSammanställer koncernens intäkter, kostnader och resultat. Därefter elimineras alla interna transaktioner mellan bolagen. Resultaträkningen ger en översikt över koncernens lönsamhet.
          BalansräkningSammanställer koncernens tillgångar, skulder och eget kapital. Balansräkningen visar hur koncernens resurser är fördelade. Om bolagen inom koncernen till exempel har interna skulder och fodringar till varandra måste dessa elimineras.
          KassaflödesanalysGer en förståelse för hur koncernen genererar och använder sitt kassaflöde – det vill säga hur likvida medel flödar in och ut ur verksamheten. Kassaflödesanalysen delas upp i tre delar: löpande verksamhet, investeringsverksamhet och finansieringsverksamhet.
          NoterTilläggsupplysningar och information som kompletterar siffrorna i balans-resultaträkning.
          Revisionsberättelse för koncernenEn oberoende revisors rapport som granskar och certifierar att koncernredovisningen är korrekt och uppfyller de nödvändiga redovisningsstandarderna.

          Enligt årsredovisningslagen ska en koncernredovisning ska upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed. Vidare ska koncernens resultat- och balansräkningar samt noter upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av ställning och resultat för de företag som omfattas av koncernredovisningen.

          Typiska utmaningar vid upprättande av koncernredovisning

          En typisk utmaning inom koncernredovisning är en situation där koncernens data finns utspridd i ett flertal olika system: Dotterbolagen kan ha olika redovisningssystem och en del av arbetet kanske görs i Excel. Användningen av olika valutor inom koncernen kan också orsaka en del bekymmer.

          Dessa utmaningar gör det svårt att till exempel upprätta noter till koncernredovisningen, eller att sammanställa data och skapa en tillförlitlig balansräkning. Genom att välja rätt koncernsystem som stöd för den som upprättar koncernredovisningen kan arbetet förenklas och risken för mänskliga fel minskas. Ett effektivt koncernrapporteringssystem underlättar upprättandet av koncernredovisningen och minskar behovet av djupgående koncernkunskap.

          Välj rätt system för smidig koncernredovisning

          Det finns flera olika sätt att upprätta en koncernredovisning: Till exempel finns det redovisningssystem, bland annat NetSuite, som också lämpar sig för koncernredovisning. Ett annat sätt är att använda Excel, vilket är vanligt i koncerner där koncernredovisning endast måste upprättas en gång per år och utöver det inte kräver uppföljning av resultat på koncernnivå.

          Sen finns det system som är specifikt utformade för upprättande av koncernredovisning. Ett väl valt koncernsystem kan underlätta och påskynda upprättandet av koncernredovisningen. Å andra sidan är det värt att notera att konsolideringssystem också kan skilja sig avsevärt åt när det gäller funktioner och användarvänlighet. På Greenstep rekommenderar vi ofta AARO som konsolideringssystem, eftersom det är lättanvänt, kostnadseffektivt och inte kräver djupa kunskaper om koncernredovisning. Rapporteringen är också lätt att hantera med AARO.

          Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med din koncernredovisning!